Wat wordt er gedaan om de financiƫle zelfstandigheid onderbewindstelling gestelden te vergroten?
Ik wil onderzoek doen naar dit thema in kader van master social work
Amsterdam numeriek bewindvoering
Ik wil onderzoek doen naar dit thema in kader van master social work
Amsterdam numeriek bewindvoering
Beste Merieke,
Er is vorig week een interessant boek uitgekomen van 5 jaar onderzoek over weten wat werkt naar financiele zelfredzaamheid en binnen schuldhulpverlening.
zie het boek: "Van Schulden naar Kansen: , weten wat werkt. " ISBN nr. 9789068688474
Groeten Erna Geleijnse
Hi Merieke,
deze vraag kun je het beste bij het buurtteam beleggen, wellicht bij de afdeling schuldhulpverlening.
Zodat je vanuit de praktijk wat voorbeelden hebt.
Binnen de gemeente Zwijndrecht wordt er ingezet op preventie en voorlichting door het inzetten van een financieel jongerenwerker.
Bij Humanitas Noord Limburg bestaat het project "Thuisadministratie". Vrijwilligers die deelnemers thuis bezoeken en de chaos samen oplossen. Een tijdelijk duwtje in de rug. Dit wordt gecoordineed door een betaalde coordinator.
Merieke,
Mooi onderwerp. Moeilijk onderwerp ook. Als bewindvoerdersorganisatie worden we elke dag hiermee geconfronteerd. Wat mij opvalt in dit onderwerp dat de beantwoording vaak in algemeenheden wordt gegeven, zonder dat het begrip 'zelfstandigheid' wordt geoperationaliseerd. Laats staan het begrip 'financiële zelfstandigheid'.
Is (financiële) zelfstandigheid voor iemand met een IQ van 80 hetzelfde als voor iemand met een IQ van 110? Voor een analfabeet hetzelfde als een hoogtalig iemand? Is wekelijkse begeleiding te kwalificeren als 'zelfstandig'? Of afhankelijkheid van een buurtteam of wijkteam?
Ik zou je willen adviseren om dit begrip te operationaliseren en te voorzien van van een oplossingsstaalkaart. Het operationaliseren zie ik nog maar weinig in onderzoeken en de praktijk terug. Ik zal één voorbeeld van een operationalisatie toevoegen. Overigens beantwoordt deze nog niet de theoretische kadervragen, maar zijn erg praktijkgericht. Wat nog ontbreekt is een sluitende staalkaart van een opvolgend plan van aanpak op het gewenste uitvoeringsniveau.
Helpful? Als je meer vragen hebt, laat het gerust weten.
Fantastisch dank voor deze uitgebreide reactie daar kan ik wat mee.
Hartelijke groet Merieke
Bewindvoerders doen relatief weinig op dit terrein. In belangrijke mate komt dat doordat ze daarvoor relatief erg weinig tijd vergoed krijgen. Andere hulpverleners doen (veel) meer. Het is allemaal sterk afhankelijk van de motivatie en de mogelijkheden van de burger.Op de website van het Lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam (www.hva.nl/armoede) vind je meer informatie zowel over onze projecten op terrein van bewindvoering als op het bredere terrein van financiele (zelf)redzaamheid. Je kunt uiteraard ook altijd contact opnemen.
Beste Marieke,
In de praktijk van de psychiatrie merk ik dat bewindvoerders zich vaak tot de hulpverlener richten wanneer het gaat om toezeggingen van financiën. Dit resulteert in veel gevallen in een cliënt die zich afhankelijk voelt van hulpverlener om zaken te kunnen doen met een bewindvoerder. Graag zou ik willen zien dat de client meer regie krijgt over zijn eigen financiën en het proces daar om heen. Het gaat immers om de financiën van de cliënt en niet van de hulpverlener. Doormiddel van gezamenlijke afspraken in coaching in het omgaan met financiën, administratie hulp, overzicht middels een kasboek, bewustwording van buffer, schuldhulpverlening, therapie voor verslavingsgevoeligheid etc. kan er door verschillende partijen ingestoken worden om de financiele zelfstandigheid te vergroten.
Hallo Merieke,
Als GGZ agoog probeer ik de zelfstandigheid en regie van een cliënt enigszins te vergroten door met hem/haar in gesprek te gaan over bijv. welke afspraken er met een bewindvoerder gemaakt kunnen worden t.a.v. leefgeld.
Bijv. wat past beter bij jou, dat je een zo hoog mogelijk weekgeld krijgt, of dat je weekgeld op een vast bedrag staat en dat je dan incidenteel aanvragen kunt doen voor grotere uitgaven die niet perse noodzakelijk zijn t.a.v. basisbehoeften, maar die voor cliënt wel belangrijk zijn, bijvoorbeeld een sieraad kunnen kopen wat je erg graag wil hebben o.i.d.
Groetjes Joke
Hai Merieke,
Een mooi onderzoek om te doen. Ik bemerk een groot verschil bij bewindvoerders. Te veel wordt er nog alles overgenomen ipv samen met een cliënt om het inzicht te vergroten.
Ik ervaar het wel als helpend wanneer je daar het gesprek over voert.
Succes, Anita